11 Ocak, 2007

Parasiyla icerik

Tuketici icerik uretmeye, diger tuketiciler tarafindan uretilen icerigi de okumaya bu kadar merakli olunca en sonunda uretilen icerige para veren is modelleri de populerligini arttirmaya basladi. Bir cok gazete okuyucusuna paparazzilik gorevi verdi, cep telefonu ile cekilen goruntu basina para odeyerek icerik toparliyor. Citizen journalism adi verilen bu konsepte ilgi gittikce artiyor. Sadece online mecralar degil, klasik mecralarda da artik tuketicilerin urettigi icerigin yer aldigini gorebiliyoruz. Bkz. Agirlikli olarak tuketicilerden gelen videolari yayinlayan, content TV adi verilen TV kanallari; ornegin Current TV. Current TV "viewer-created content - seyircinin urettigi icerik" olarak adlandirdigi ve pod dedigi goruntuler icin yayinlanan goruntu basina bir lisans bedeli oduyor. Isteyen herkes bir video cekip gonderebiliyorsa da bu videolarin yayinlanma karari site ziyaretcileri tarafindan veriliyor. Yani kendin pisir kendin ye modelinde bir olusum. Bir nevi Youtube TV olarak da adlandirilabilir.

Video siteleri gectigimiz yilin buyuk olayiydi, ve videonuza para odeyen bir cok site yayinda ve izleyicilerin hitlerini bekliyor. Yaraticiliginiz ev kiranizi odeseydi? slogani ile yayin yapan Revver de ayni mantikla calisan video sitelerinden biri. Ne kadar cok seyredilirseniz o kadar cok para kazaniyorsunuz.

Turkiye'de de bu modelde yayin yapan bir site karsima cikti, karmakarisik bir tasarimi olsa da oncu bir fikri uyguladiklari icin yer veriyorum:
OnPunto.com

Tuketicilere bos oturmak kismet olmayacak herhalde :)

10 Ocak, 2007

Advertising Age yilin reklam ajansi: Tuketici

Iste bekledigimiz oldu, Time dergisi yilin kisisini Sen "You" secip kapagini bir ekranin icinde ayna seklinde yapti ve hemen ardindan da yilin reklam ajansi olarak tuketiciler secildi.

Detaylar icin Adage sitesini ziyaret edin:
AdAge Agency of the year 2006

Eh 2007'de markalar tuketicilerini zorlayacak demektir; cunku tuketici tarafindan yaratilmis gibi hazirlanan isler kesinlikle negatif etki yaratiyor - icerigin gercekten de tuketiciler tarafindan yaratilmasi sahiplenilmesi bu isin sirri.

Peki tum markalar bu tarz cin fikirlerle tuketicilerden katki beklediginde ne olacak? Ajanslar kendilerini bu karmasada nasil konumlayacaklar - icerik yonetici olarak mi?

03 Ocak, 2007

Mutlu bir yil

Yeni bir yil basladi. Tahminler bu senenin Web 2.0 uygulamalari icin cok parlak gececegini soyluyor. Ben zaten biliyordum :)))

Bir gun herkes YouTube'da olacak! galiba... Iste yeni bir uygulama: Yeni yil kartinizi video olarak hazirlayin, YouTube uzerinden arkadaslariniza gonderin. Basit fikirleri seviyorum. Coca-cola ve YouTube isbirliginde yeni bir adim:

www.youtube.com/greeting_browser

Not: Youtube sitesine gitmisken bir de Dove Evolution yazin arama kutusuna, bu video Dove tarafindan hazirlanmis bir reklam. Youtube'da milyonlarca defa izlenmis ve Kanada'da yilin reklam filmi secilmis. Bu filme alternatif filmler de tuketiciler tarafindan hazirlanmis, tam da markanin istedigi sey... Bu arada gercekten cok basarili olanlar var, hani bunu da mi acaba marka hazirladi diye dusunduruyor.

Livesimplicity.net

Markalar tuketicilere, marka sozu cercevesinde platformlar sunmaya devam ediyor. Iste bir ornek: Philips markasindan, sense and simplicity sloganlarindan yola cikarak "Hayatinizi nasil basitlestirebilirsiniz?" diye soruyorlar. Tartismaya acik yumurta tavuk konulari ve sorulari ile herkesi konusturuyorlar:

www.livesimplicity.net
 

Powered by Blogger