19 Ekim, 2005

Anında mesajlaşmanın büyüsü

AOL, Yahoo, ICQ, MSN ve en son olarak Google Talk ile gittikçe büyüyen bir dünya: Instant Messaging (IM – Anında mesajlaşma). Mobil araçların da IM’i desteklemesi ile ister bir kafede otururken, ister evinizde dinlenirken, ister IT müdürünüz izin veriyorsa ofisinizde çalışırken dünyanın herhangi bir yerinde bulunan bir arkadaşınızla sohbet edebilme imkanı IM araçlarının popülerliğini gün geçtikçe daha da arttırıyor. Özellikle genç Internet kullanıcılarında bağımlılık yaratıyor.

Internet reklamcılığında ağırlık e-posta ve Web browserlar üzerinde yer almaya devam etse de, bu görünüm yakın gelecekte değişmeye aday. Nielsen/Net tarafından yapılan bir araştırma Internet kullanıcılarının %76’sının veya diğer bir değişle her 4 Internet kullanıcısından 3’ünün Internet’e browser (tarayıcı) dışı uygulamalarla yani IM yazılımları, medya player’lar ve dosya paylaşım uygulamaları üzerinden eriştiğini gösteriyor. Buna bir de blogların artan popülerliği ile RSS uygulamaları ile erişen yeni bir grubun eklendiğini de kolaylıkla söyleyebiliriz.

Radicati grup’un en son raporlarına göre tüm dünyada 867 milyon IM kullanıcısı var. Bu sayının 2009 yılında 1.2 milyara ulaşması bekleniyor. Anında mesajlaşma servisi pazarının şu andaki lideri %20 ile AOL Instant Messenger, onu %19 ile MSN Messenger ve %12 ile Yahoo! Messenger takip ediyor. Fakat bu tablo çok yakında değişecek gibi görünüyor. Hatta en son yapılan açıklamalarla değişti bile. Gittikçe hareketlenen bu pazarda geçtiğimiz aylarda Google’ın Google Talk ürününün lansmanını yapması ve platformlar arası iletişimi destekleyeceğini açıklamasının ardından, Yahoo ve Microsoft’da IM ağlarının birbirine bağlanacağını duyurdu. Böylece iki uygulamanın kullanıcıları birbiri ile iletişim kurabilecek, bu da en son rakamlarla 275 milyon kullanıcılık dev bir ağ demek oluyor. Böylece Yahoo Messenger ve MSN Messenger kullanıcıları birbirlerinin online olup olmadığını görebilecek, emoticon iletebilecek ve genel olarak aynı yazılımı kullanmadıkları durumda ile bile iletişim kurabilecekler. Yahoo ve Microsoft yetkilileri bu yeni versiyonların 2006 ikinci çeyrekten itibaren kullanımda olacağını açıkladı.
Yapılan araştırmalara göre bir IM kullanıcısının ortalama 30 kontağı bulunuyor. AOL rakamlarına göre IM kullanıcıları bu uygulamaları tüm gün boyunca kullanıyorlar. Ayrıca kendi seçtikleri servisle Internet’e erişen kişilerde bu uygulamalara duygusal bağlılığın daha yüksek olduğu görülüyor. Üstelik üyelikle kullanılan tüm bu araçlarda demografik hedefleme yetenekleri son derece gelişmiş durumda. Anlık mesajlaşma özellikle ağızdan ağıza (word-of-mouth) bilgilerin yayılması için çok uygun bir ortam sağlıyor. Tüm bunlar IM servislerini reklamcılar için çok değerli platformlar haline getiriyor.

Türkiye pazarına baktığımızda da dünyadaki hızlı gelişmenin paralelinde bir resim görüyoruz. MSN kullanıcıları son 1 sene içinde %100 artarak 5 milyonu geçmiş durumda. Ortalama MSN kullanımı ise ayda 15 saat. Geçtiğimiz sene bu büyüme oranı ile Türkiye tüm MSN pazarlarında en hızlı büyüyen ülke olmuş. Kullanıcı profilini incelediğimizde gençlerin ağırlıkta olduğu görülse de aslında IM kullanımının ciddi bir yaygınlığa eriştiği sonucuna da varmak mümkün. Kullanıcıların yaklaşık %60’ını 13-24 yaş arası gençler oluştururken, 25-34 yaş arası kullanıcılar %28 ve daha üzeri toplamda %12’lerde seyrediyor. Yaşam alışkanlıkları ve genç bir ülke olan Türkiye’de Internet kullanıcılarının dağılımını da takip eden bu oranlar, IM kullanımının tüm Internet kullanıcı tabanına da yayıldığını gösteriyor.

Anında mesajlaşmanın büyüsü tüm dünyayı gittikçe daha çok sarıyor. Bilgisayardan telefona, telefondan bilgisayara VoIP tabanlı uygulamalarla, animasyonlar, paketler, video görüntü teknolojileri ile iletişim anında olmaya devam edecek...

Bu yazı StarTek'de yayınlandı...
 

Powered by Blogger