28 Temmuz, 2005

Blog 101

Blog dünyasına giriş tadında, popüler tanımlar. Kelime uydurmak çok popüler teknoloji dünyasında biliyorsunuz, tercüme etmek de bir o kadar zor. Olduğunca...

RSS (Really Simple Syndication)
RSS blogları takip etmenin en kolay yolu. RSS teknolojisi sayesindesevdiğiniz blog'daki güncellemelerin otomatik olarak bilgisayarınıza iletilmesi için sadece o bloga kaydolmanız yeterli. Takip edilmek istenen blog sayısı arttıkça RSS kullanan okuyucuların sayısı da artıyor. Amerika'da blog okuyucularının %5'i RSS kullanıyor (PEW Survey). Diğer yandan Yahoo! ve Associated Press gibi haber kaynakları da izleyicilerine güncel haberleri RSS ile iletiyorlar.

VLOG (VIDEO BLOG)
Video blogging, kişilerin veya firmaların sanal günlüklerini videolar olarak tutmasına imkan veren en yeni blogging uygulaması. Bu trend özellikle tüm dünyada broadband'in yaygınlaşması ile internette video dolaşımının kolaylaştığı son bir yılda ortaya çıktı. VLoglar da reklam uygulamaları vefirmaların kurumsal blogları için kullanılıyor. Örneğin Microsoft Channel 9 adını verdiği video blog üzerinden yazılım geliştirmeciler ile doğrudaniletişim kuruyor.

MOBLOG (MOBILE BLOG)
Blog'a GPRS destekli telefonunuzdan veya PDA'inizden giriş yapmanıza imkan veren uygulamalar Moblog olarak tanımlanıyor. Mobloglarda girişler genelde kameralı cep telefonlarının kullanımı ile resimler olarak yapılıyor. Ayrıcahaberler, metinler de doğrudan cep telefonu üzerinden bloga eklenebiliyor.Örneğin textamerica.com kişisel Moblog kurmak için servis sunuyor.

CITIZEN JOURNALISM (HALK GAZETECİLİĞİ)
Blog kurmak ve yönetmek bu kadar kolay olunca, yepyeni bir gazetecilik türütüm dünyada başladı. Citizen Journalism yani Halk gazeteciliği olarak çevirebileceğimiz bu Blog türünde kişiler kendi şahit oldukları olayları veya araştırmalarını yayınlayarak medyada yer almayan olayların duyurulmasında veya farklı detayların sunulmasında önemli kaynaklar haline geliyor. Örneğin bu yıl Tusunami sonrası bir çok kişisel blog yaşananların anlatıldığı ve okunduğu haber kaynakları haline gelmişti.

FLOGS (FAKE BLOGS - SAHTE BLOGLAR)
Son dönemlerde blogların popülerleşmesi ile birlikte markalar da kendi ürün,servis veya marka promosyonları için sahte bloglar (FLOG) kullanmaya başladılar. Flog yazarı genelde sahte bir isimle yazıyor ve sanki firma ile ilgisi yokmuş gibi markayı veya ürünü anlatıyor. Örneğin McDonald's bu seneAmerika'da çok önemli olan Super Bowl finalinde gösterilecek reklamını tanıtmak için bir flog kullandı.

MICRO-NEWS
Micro-News tanımı son derece niş konulara odaklanmış Blogları tanımlamak için kullanılıyor. Örneğin sadece restaurant açılışlarını anlatan, veyaşehirde sürmekte olan inşaatları anlatan kişisel bloglar gibi. Bu tarz bloglar reklam verenler tarafından da ilgi alanı net ziyaretçi gruplarına seslendiği için özellikle değerlendiriliyor.

DOOCED
Bu terim işini blog yazdığı için kaybeden kişiler için kullanılıyor. Bu terim işinden blog yazdığı için atılan ilk kişi olan Heather Armstrong'a ithaf edilmiş. Armstrong çalıştığı firma ile ilgili hassas bilgileri Dooce.com adlı blogunda yayınlayınca işinden atılmıştı.

PAID BLOGGING (Ücretli blog yazımı)
Sadece sitesindeki Google reklamları veya bannerlardan para kazanmanın ötesinde, bir ürün veya konu ile ilgili yazmak için firmalardan para alınması durumu Paid blogging (Ücret karşılığı blog yazımı) olarak tanımlanıyor.Advertorial tarzı yazılarını blogunda okuyucularına sunan yazarların ödeme aldıklarını açıklamaması yazara ve bloga duyulan güvene zarar veren bir unsur olarak tanımlanıyor. Örneğin Marqui Web pazarlama servislerini 20popüler blogu seçerek duyurmayı tercih etti. Firma 3 ay boyunca ayda 800USDödeme ile servislerini bu yazarların ağzından tüketicilere duyurdu.Amerika'da son seçimlerde de bloglar etkili iletişim kanalı olarak kullanıldı.

PODCASTING (Podyayıncılık)
Tüketiciler tarafından oluşturulan içerik trendinin en son uzantısı Podcasting. Henüz gelişmekte olan bu teknoloji kişilerin kendi radyoprogramlarını hazırlayarak, Web üzerinden yayınlamasına imkan veriyor.Hazırlanan şov bilgisayar, PDA veya Apple iPod ile dinlenebiliyor.Blogger'lar tarafından hazırlanan ve blogosphere (blog evreni) içinde yaygınlaşan bu uygulama, çok kısa bir süre içinde kurumların da ilgisini çekti. Geçtiğimiz Nisan ayında, Paris Hilton yeni filminin tanıtımı içinpodcast (podyayın) yapacağını duyurdu.

Yazının kaynağı: http://www.businessweek.com/magazine/content/05_18/blog_extras/glossary/index.html?gutenberg.htm
 

Powered by Blogger